Telefon: 22/410-001

Bodajk

Tájékoztató a 2012. évi kivételes nyugdíjemelésekről

 
2013-02-06 09:00:16
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 66. §-a szerint különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén – főszabályként – kivételes nyugellátásemelést háromévente azok az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjasok kaphatnak, akik nyugdíjának és egyéb rendszeres pénzellátásának – ide nem értve az időskorúak járadékát – együttes havi összege nem haladja meg a 70.000,- Ft-ot.
 
A kérelmek elbírálásánál előnyben kell részesíteni azokat, akik hosszú – férfiak 35, nők 30 évnél több – szolgálati idővel rendelkeznek, vagy 70 éven felüliek, vagy akik még nem részesültek kivételes nyugdíjemelésben. [Az elbírálás során egyébként nem lehet figyelmen kívül hagyni továbbá azt sem, hogy az emelésre fordítható források az adott évre vonatkoznak, következésképpen annak felhasználása során törekedni kell az arányosságra is, hiszen a kérelmeket az év utolsó hónapjában előterjesztők esetében is biztosítani kell a kivételes emelés lehetőségét.]
 
Fejér megyében 2012. évben 1929 fő kért kivételes nyugdíjemelést, ebből 892 kérelem volt teljesíthető, az egy főre jutó emelés átlaga megközelítette a 4.000,-Ft-ot.
 
A 2012. decemberben közzétett tájékoztató hatására mintegy nyolcszázan nyújtottak be kérelmet, ebből a kérelmek gyors elbírálásával és a rendelkezésre álló források gondos felhasználásával karácsonyig 220, és - főleg a hiánypótlások miatt - januárban pedig további 145 kérelem kerülhetett teljesítésre.
 
A tényekhez viszont az is hozzátartozik, hogy a 2012. évi kérelmek mintegy fele nem volt teljesíthető, egyrészt azért, mert azt a vonatkozó jogszabályok kizárták, másrészt mert a kérelmező által közölt indokok és a megállapított egyéb tények és körülmények alapján nem álltak fenn a teljesíthetőséget megalapozó különös méltánylást érdemlő körülmények.
 
Az elutasítások leggyakoribb oka/indoka a három éven belüli nyugdíj-megállapítás, illetőleg kivételes emelés, valamint az volt, hogy a kérelmező a nyugdíjkorhatárt még nem érte el, vagy nem nyugdíjban, hanem más nem nyugdíjnak minősülő ellátásban [pl. rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban] részesül.
 
A kivételes nyugdíjemelés iránti „Kérelem-adatlap” megnevezésű [K16] kitöltött és indokolást is tartalmazó nyomtatványt – amely letölthető az ONYF  www.onyf.hu honlapjáról is – a kérelmező lakóhelye szerint illetékes Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága részére lehet megküldeni, [Fejér megyében: 8000 Székesfehérvár, József A. u.42.], de leadható a kormányablakoknál is.
 
 Fejér Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága
 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu