Telefon: 22/410-001

Bodajk

Szerdától az ökopolitikáé a főszerep Bodajkon

Ökopolitikai Nyári Egyetem (Bodajk, 2012. augusztus 1-5.)
2012-08-01 14:47:07
Az Ökopolitikai Műhely Alapítvány ötödik alkalommal rendezi meg Ökopolitikai Nyári Egyetemét, melynek idén Bodajk-Tölgyes tábor ad otthont. Az ötnapos programra a szervezők összesen közel ötszáz résztvevőt várnak. A tábor fókuszában a magyar, európai és globális jövőkép, a demokrácia és a válság, a környezeti válság és alkalmazkodás, a szegénység és a zöldpolitika témái állnak. Szó lesz az EU jövőjéről, a zöld kormányzás lehetőségeiről, a fenntartható birtokpolitikáról, de a jelenlévők a tüntetésszervezés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek. A nyári egyetem emellett igyekszik praktikus megoldásokat, jó gyakorlatokat is bemutatni a résztvevőknek. A több mint 100 előadó közreműködésével megvalósuló 80 előadást, 30 panelbeszélgetést és worshopot változatos közösségi és kulturális, valamint gyerekprogramok teszik teljessé. A nyári egyetem megnyitóján Almádi István, Bodajk polgármestere is köszöntötte a résztvevőket.
 
Az előző évekhez hasonlóan a nyári egyetemen számos hazai és külföldi, a zöld közéletben és fenntarthatósággal foglalkozó körökben elismert személyiség ad elő. Kiemelt vendég Amelia Andersdotter, az Európai Parlament legfiatalabb képviselője, a svéd Kalózpárt tagja, aki Bodoky Tamással, az atlatszo.hu oknyomozó portál főszerkesztőjével és Grad-Gyenge Anikóval, szerzői jogvédővel vitatkozik majd az ACTA-ról, illetve az egyezmény elkaszálásához vezető civil mozgalom sikerességének titkáról. Schiffer András és Dennis Gratz, a bosnyák Nasa Stranka vezetője a demokráciáról beszélget. Vitézy Dávid, Kürti Gábor (Kükü) és Fleischer Tamás azt feszegeti majd, hogy vajon az egyéni mobilitás alapjog-e, földügyekben Ángyán József és Szabó Rebeka lesznek beszélgetőpartnerek, a közgazdász vonalat pedig Róna Péter, Pogátsa Zoltán és Scheiring Gábor erősítik. Az Egyetem vendége lesz Silke Krebs a Baden-Württembergi kormány kancelláriaminisztere, illetve Reinhard Bütikofer EP-képviselő, a német zöldek korábbi társelnöke. Moderátoraink lesznek többek között Fokasz Nikosz (ELTE),Gulyás Márton (Krétakör) és Kovács Gergő (Magyar Kétfarkú Kutya Párt).
Az eddigi évekhez képest új elemként a programban sokféle, személyre szabott tréning található, illetve újdonság a TED szervezésében megvalósuló TedX előadás lesz. A tábor interaktívvá tételéhez a Krétakör társulat is hozzájárul.
Szabadidős programokban sem lesz hiány. Több neves tervező (Recycle Mission, Plastenka, Vadjutka, Mütyürgyár) vezetésével hulladékból ékszert, dísztárgyakat készíthetnek a résztvevők, emellett lesz „bolyhos forradalom”, azaz közösségi kötés-horgolás, illetve a programot a Messzelátó Egyesület öko-szépségszalonja, valamint az ökológiai szemléletű stílustanácsadás is kiegészíti. A táborlakók tanulhatnak továbbá kerékpárjavítást a Bringakonyha önkénteseitől, vagy túrázhatnak a környéken. Este tábortűz, koncertek, cigány és magyar táncház, valamint filmek, és hozzájuk kapcsolódó beszélgetések színesítik a nyári egyetem programját.
A tábor szervezői a kicsikre és a családosokra is gondoltak: a tábor ideje alatt szakképzett pedagógusok, környezeti nevelők foglalkoznak a gyerekekkel, minden nap egy-egy téma köré szervezve részükre játékos programokat, kirándulásokat, kézműves foglakozásokat.
 
Részletes program: http://greenacademy.hu/program/
 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu