Telefon: 22/410-001

Bodajk

Védőoltási hét

Az ÁNTSZ tájékoztatója az Európai Védőoltási Hétről
2011-04-28 20:24:23
A 2011. április 23-30 között 6. alkalommal kerül megrendezésre az Európai Védőoltási Hét.
A védőoltások terén nagy jelentőséggel bír a megfelelő és megbízható tájékoztatás a védőoltásokat alkalmazó szakemberek, az azokban részesülők, az oltandók és az oltandó gyermekek szülei részére egyaránt. Magyarországon a fertőző megbetegedések járványügyi helyzete több évtizede igen jónak mondható. Ez jelentős mértékben a jól szervezett, hatékony védőoltási rendszernek köszönhető. Az átoltottság mértéke hazánkban a kötelező védőoltások tekintetében közel 100 %-os. A kötelező védőoltási rendszerünk kialakítása a járványügyi szempontból legnagyobb jelentőséggel bíró fertőző megbetegedések ellen nyújt védettséget, az aktuális hazai és nemzetközi járványügyi helyzethez igazodik. Sajnos ez nincs így a világ sok országában. E miatt az utazási, nyaralási szezon előtt szeretném felhívni a figyelmet az egyes külföldi utazások előtt alkalmazott védőoltásokra, amelyek közül sok ország kötelezően megköveteli a sárgaláz elleni oltást, illetve bizonyos területekre utazóknak több ajánlott oltás is szerepel.
 
Az utazás előtti tanácsadás és védőoltás a nemzetközi oltóhelyeken történik.
 
A tanácsadás és az oltások kiválasztása a részletes adat- és előzmény felvételen, valamint a személyes beszélgetésen alapszik. A kockázat felmérése az utazás körülményei, időtartama, az utazó kora, egészségi állapota, a várandósság lehetősége, az eddigi oltások és egyéb tényezők figyelembevételével történik.
A fertőzés átvitelének módja szerint nem egyforma a kockázat! Az étellel, vízzel, légutakon vagy átvivők révén terjedő betegségek az utazók tömegét veszélyeztetik. Ezek megelőzése óvintézkedésekkel vagy védőoltással, ha lehet együttesen történik. Alkalmazásuk igen fontos a betegségek behurcolása, terjedése és az utazó szempontjából egyaránt.
Magyarországon 19 betegséggel szemben van aktív védőoltásra lehetőség, melyek közül elsősorban utazással kapcsolatosak a sárgaláz, az „A” és a „B” tipusú fertőző májgyulladás, a hastífusz, a járványos agyhártyagyulladás, a veszettség, a kolera, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni oltások. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a kanyaró-rózsahimlő-mumpsz, a bárányhimlő, a pneumococcus okozta tüdőgyulladás és az influenza elleni oltásokkal.
 
Mivel a védőoltás beadása után nem alakul ki azonnal a védettség, ajánlatos a nemzetközi oltóhelyet legalább 1 hónappal a tervezett utazás előtt felkeresni.
 
A védőoltás beadását követően rendkívül ritkán előfordulhat oltási reakció, vagy szövődmény. Az adott fertőző megbetegedés átvészelése viszont aránytalanul nagyobb kockázatot jelenthet a védőoltást követő enyhe reakcióhoz képest. Védőoltás hiányában a fertőző megbetegedés legtöbbször lényegesen súlyosabb formában zajlik le, magában rejtve egyéb, akár életveszélyes szövődmények, vagy maradandó károsodások fellépésének lehetőségét is, azon túl, hogy az utazás élményét eleve tönkreteszi.
 
Mindezek ismeretében a fertőző megbetegedések elleni védekezés leghatékonyabb módszere a védőoltások alkalmazása.
 
A legközelebbi nemzetközi oltóhelyek elérhetősége:
1. Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont
1097 Budapest, Gyáli út 3/a, bejárat a Vágóhíd utca felől. Tel.: (06-1) 476-1364
2. Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv
Veszprém, József A. u. 36. Tel.:88-424-866, Tanácsadás: hétfő: 8 - 12 és 13 - 16 péntek: 8 – 10
3. Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Tatabánya, Béla király körtér 69. Tanácsadás: csütörtök: 9:30 - 11:30
4. Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv
Székesfehérvár, Mátyás király körút 13. Tel.:22-511-720 315-ös mellék, Tanácsadás: csütörtök: 13 - 15
 
Dr. Gömöri Gábor
kistérségi tisztifőorvos
 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu