Telefon: 22/410-001

Bodajk

Polgármesteri tájékoztató

a nyugdíjasok számára megállapítható egyszeri segély lehetőségéről
2010-05-31 16:13:50
A Közép-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság levele alapján a következőkről tájékoztatom Önöket:
 
Az elmúlt hetek rendkívül viharos, csapadékos időjárása következtében régiónkban (Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye) a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok tájékoztatása szerint több településen is belvíz, árvíz és vihar okozta károk keletkeztek – és sajnos – az elkövetkezendőkben is keletkezhetnek.
 
Az érintett településeken élők közül a károk – különösen a lakóingatlanban bekövetkezett károk esetén – fokozottan sújtják az idős, nehéz körülmények között élő nyugdíjasokat.
 
A hatályos nyugdíjbiztosítási jogszabályok bizonyos feltételek fennállása esetén lehetővé teszik, hogy egyszeri segély igénylése esetén a nyugdíjas kérelmezők – a rendelkezésre álló pénzügyi keretek között – szerény összegű támogatásban részesüljenek. (A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 66. § és a végrehajtására kiadott 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet 72/B. § (15)-(20) bekezdése.) Évente egy alkalommal egyszeri segélyben részesíthető a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében saját vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülő öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személy vagy rokkant illetőleg árva, ha a havi jövedelme nem haladja meg
 
  •  a 65.000,- Ft-ot, ha a kérelmező közeli hozzátartozójával él, vagy
  •  a 75.000,- Ft-ot, ha a kérelmező egyedül él.
 
A hatályos rendelkezések szerint „többek között” előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki az egyszeri segélyt katasztrófa, vagy elemi csapás miatt igényli.
 
Az adatlap beszerezhető a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, vagy letölthető a www.onyf.hu honlap Nyomtatványok/Nyomtatványtár/K15 nyomtatványa közül a „Nyomtatvány nyomtatása kézi kitöltés” tárhelyről.

 
Oszlánszki Zsolt 
polgármester   
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu