Telefon: 22/410-001

Bodajk

Bodajki Helyi Választási Iroda felhívása

szavazatszámláló bizottságok munkájában való közreműködésre
2010-01-21 17:42:30
A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 26. § (1) bekezdése szerint a szavazatszámláló bizottságok választott tagjainak megbízatása a következő általános választásra létrehozott szavazatszámláló bizottságok alakuló üléséig tart. A fenti törvény értelmében a jelenlegi szavazatszámláló bizottságok 2006-2010 választási ciklusra szóló megbízatása az újonnan választott bizottságok alakuló ülését követően megszűnik.
 
 
A következő választási ciklusra – azaz 2010-2014-re – a szavazatszámláló bizottságok munkájában való közreműködést vállaló választópolgárok jelentkezését várja a Bodajki Helyi Választási Iroda a következő telefonszámon: 22/410-001, e-mailben: bodajkpm@t-online.hu, vagy személyesen a Városházán, Zsilovics Imrénénél, a választási iroda munkatársánál, legkésőbb 2010. február 10-én (szerdán) 16 óráig.
 
A Választási Iroda ezúton is felhívja a feladatra vállalkozó állampolgárok figyelmét a megbízatásra vonatkozó egyes törvényi rendelkezésekre:
 
A törvény alapján a szavazatszámláló bizottság három tagját és (szükséges számban) póttagokat a települési önkormányzat képviselő-testülete az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti huszadik napon választja meg. A személyekre – nyilatkozatuk birtokában – a választási iroda vezetője (jegyző) tesz indítványt a képviselő-testületnek. A választási bizottság (szavazatszámláló bizottság) választott tagjainak a választókerületben lakcímmel kell rendelkezniük. A szavazatszámláló bizottsági tagsággal összeférhetetlen tisztségeket a törvény 22. § (2)-(4) bekezdései tartalmazzák. Eszerint a választási bizottságnak (szavazatszámláló bizottságnak) nem lehet tagja: a köztársasági elnök, állami vezető, közigazgatási hivatal vezetője, képviselő, megyei közgyűlés elnöke, polgármester, jegyző, főjegyző, választási iroda tagja, a választási bizottság illetékességi területén működő közigazgatási szerv köztisztviselője, valamint a választókerületben induló jelölt. Nem lehet a választási bizottság választott tagja a fentieken túl a választókerületben jelöltet állító jelölő szervezet tagja, valamint a választókerületben induló jelölt hozzátartozója sem. Az olyan választási bizottságoknak, amelyek a jogorvoslati eljárásban egymással döntési, döntést felülbíráló kapcsolatba kerülhetnek, nem lehetnek tagjai az egymással hozzátartozói kapcsolatban álló személyek. A szavazatszámláló bizottságok a választási bizottságok közé tartoznak, amelyek a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei. Feladatuk különösen: a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának és törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, illetve szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. A szavazatszámláló bizottságok működésének tartama alatt hatóságnak, tagjai hivatalos személynek minősülnek. A szavazatszámláló bizottság testületként működik. A bizottságot az elnök képviseli. A szavazás napján a szavazóhelyiség megnyitásától a választási iratoknak a választási irodához történő beszállításáig és ellenőrzéséig folyamatosan működik (hajnaltól késő estig). Illetékességi területe az adott szavazókör területe. A választott tagokat közreműködésükért jogszabály szerinti díjazás illeti meg.
 
Bodajk, 2010. január 22.
 
dr. Nagy Gábor   
jegyző, HVI vezető
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu