Telefon: 22/410-001

Bodajk

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

 
 
 
2019-06-24 09:01:26
A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.
 
Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló törvény kimondja: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.”
 
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából településünkön a megemlékező tömeg a református templom kertjében elhelyezett Trianoni kopjafánál gyűlt össze. A Himnusz közös eléneklése után Sallayné Sziki Judit református lelkész köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Wurczinger Lóránt polgármester mondott ünnepi beszédet, aki kiemelte, hogy minden magyar embert érint ez a dátum, akit összeköt a közös nyelv, történelem és kultúra. A műsorban a református ifisek működtek közre, akik versekkel idézték fel Trianon tragikus történetét.  
Az ünnepség zárásaként a kopjafa lábánál elhelyezésre kerültek a megemlékezés koszorúi. A rendezvény a Szózat és a Székely Himnusz közös eléneklésével ért véget.
 
Ezúton is köszönjük Abos Róbertnek, hogy a szú munkája nyomán menthetetlenné vált Trianoni emlékmű helyére elkészítette a jelenlegi kopjafát, így méltóképpen emlékezhettünk meg az 1920. június 4-i eseményeiről.
 
A képre kattintva galéria nyílik.
 
{gallery_239} 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu