Telefon: 22/410-001

Bodajk

Magyar Kultúra Napja – ünnepség Bodajkon

2015-01-22 09:41:06
A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. 
 
Az évforduló alkalmából irodalmi előadással és ökumenikus istentisztelettel ünnepeltünk január 21-én.
A rendezvényen Sallayné Sziki Judit református lelkész köszöntötte a megjelenteket. 
Wurczinger Lóránt polgármester nemzeti kultúránk alapjait, értékeink megőrzését, és Kölcsey tanítását emelte ki köszöntőjében, miszerint kultúránk megbecsülésén alapulva tanítsuk egymást.
 
Bakonyi István irodalomtörténésztől először Himnuszunk születéséről hallhattunk, majd a Fejér Megyei irodalmi emlékfal című kötetet mutatta be. Beszélt a kötet szerzőiről, irodalmi hagyományokról, irodalmi emlékek ápolásáról. Néhány verset kiemelt a könyvből, és felolvasta a hallgatóságnak. Megismerhettük többek között Radó Antal, Kodolányi János, Bársony István, Sobor Antal életének momentumait és műveit.
Megtudhattunk nagyon sok fontos információt Jankovich Ferencről is, aki a II. világháború ideje alatt Bodajkon élt, ahol Csepp a tengerben című művét is írta, mely arról szól, hogy Bodajkon vészelte át a háborút.
 
Az irodalmi előadás után az ökumenikus imahét keretében Sallayné Sziki Judit református lelkész őseinkre emlékezve a magyarságtudat erősítését emelte ki, majd Horváth József plébános hirdetett igét, melyben kiemelte, úgy éljünk, hogy életünk másoknak is példa legyen.
Az est kötetlen, jó hangulatú beszélgetéssel és vendéglátással ért véget, ahol természetesen szó esett többek között irodalomról és kultúráról is. 
 
Sallayné Sziki Judit református lelkész
 
Wurczinger Lóránt polgármester
 
Bakonyi István irodalomtörténész
 
 
Horváth József plébános

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu