Telefon: 22/410-001

Bodajk

Polgárőr Egyesület

A Bodajki Polgárőr Egyesület éjjel-nappal hívható száma
 
06/30 - 711 8220

 
Bodajki Polgárőr Egyesület
 
A Bodajki Polgárőr Egyesület 2003. október 30-án alakult meg azzal a céllal, hogy szeretett településünk közbiztonságáért tegyen, és lehetőségeihez képest fenntartsa azt.
 
Az induláshoz az akkori képviselő-testület adott anyagi támogatást, ami akkor nagy segítség volt. 2003 őszén 12 alapító taggal jött létre az Egyesület, amely az alakulás éjszakáján meg is kezdte a szolgálatellátást. Akkor még „civilben”, mert még nem rendelkezett a csapat láthatósági mellényekkel.
 
Azóta is rendszeresen járják a polgárőrök a település utcáit, bel- és külterületeit egyaránt. Rengeteg feladattal kellett megbirkózniuk a civil bűnmegelőzőknek, de minden feladatot megoldottak.
 
A nagy fordulópont 2006-ban következett be, amikor az Országgyűlés elfogadta a polgárőrségről szóló törvényt. Ez a törvény gyökeres változást hozott a polgárőröknek, hiszen törvényi keretek közé foglalta a tevékenységet.
Sorra kötötte a Bodajki Polgárőr Egyesület az együttműködési megállapodásokat az Önkormányzattal, a Rendőrséggel, a Magyar Postával és a Törpe-Ovi Alapítvánnyal.
 
Sikerrel vett részt az Egyesület több pályázaton is, amelyeken az anyagi támogatásokon felül egy számítógéppel és egy monitorral is gazdagodott.
 
A legnagyobb változást 2011. év vége hozta el. Ekkor szavazta meg a Parlament az új polgárőrtörvényt, ami az előzőhöz képest rengeteg változást tartalmaz és sokkal részletesebben szabályozza a polgárőrségek munkáját. A törvény 2012. február 1-jével hatályos és nagyon sok többletfeladatot ró az Egyesület vezetésére, de ez országos szinten is igaz.
 
A Bodajkon működő egyesület elnöke Szabó Zoltán, az alelnöki teendőket Abos Róbert, a titkári feladatokat, pedig Belegrai Zsolt látja el.
 
A Bodajki Polgárőr egyesület 21 főből áll, de sajnos az aktív tagok száma ennek csak a harmada. Nagy szükség lenne még tagokra, akik aktívan részt tudnának venni a munkában, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy Bodajkon rend legyen. Az a néhány ember, aki aktívan dolgozik a közrend és közbiztonság fenntartásán, erején felül teljesít és ez annak a fényében mindenképpen elismerésre méltó, hogy minden ellenszolgáltatás nélkül teszik ezt.
 
2011. márciusában egy merőben új kezdeményezés indult el részben Bodajkról. Ekkor kezdte meg adását a Rádió P, Magyarország Polgárőr Rádiója, amely a mai kor vívmányait kihasználva egy interneten működő, teljesen hivatalos rádióállomás.
E rádióállomásnál dolgozik két bodajki polgárőr is műsorvezetőként. A kezdeti 5-10 hallgatótól mára eljutott a rádió az ezer fő körüli hallgatószámig.
 
A munka a Bodajki Polgárőr Egyesületben töretlenül folyt az évek során és folyik ma is. Havi szinten több mint 100 órát vannak kint a polgárőrök szolgálatban hol önállóan, hol a Rendőrséggel karöltve. A megalakulás óta számtalan rendezvény biztosításában vettek részt a polgárőrök, többek közt falu- illetve városnapok, búcsúk, sport- és kulturális események alkalmával. Több alkalommal segítették a Rendőrség munkáját baleseti helyszíneken forgalmat irányítva, illetve egyéb esetekben hatósági tanúként.
 
Az Egyesület létrejötte óta képviseltetik magukat a bodajkiak mind a megyei, mind pedig az országos polgárőr napokon.
 
A Bodajki Polgárőr Egyesület jelszava: Együtt, egymásért.
 
Elérhetőségek:
 
Szabó Zoltán elnök
Telefon: 06/30-562-8355
E-mail: szabo-zoltan@freemail.hu
 
 
 2012. 01. 12.
 
P9090964z.JPG 
árvíz-T_1.jpg 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
fax:
22/410-031
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu