Telefon: 22/410-001

Bodajk

Komposztálás télen

IMG_1969.JPGA komposztáló edényekkel történő komposztálás egész évre szól, ez alól a téli időszak sem kivétel. A téli szezonban a komposztálás folyamata nem áll le, csupán lelassul.
 
Az aerob baktériumok, mikroorganizmusok és a földigiliszták a hideg elől a komposzt belsejében rejtőznek, mely meleget biztosít. Ennek érdekében célszerű a tél kezdete előtt nagyobb mennyiségű szerves anyagot felhalmozni a komposztálónkban.
 
Télen sokan gondolják, hogy a komposztálás nem működik, és az eddig gondosan válogatott szerves hulladékot a kukába ürítik a hagyományos szeméttel. Ez egy tévedés! Ebben az időszakban a háztartási, főleg a konyhai szerves hulladék mennyiségének aránya a legjelentősebb. Sok esetben egyszerűen csak nem akarunk pár tojás héjával, vagy gyümölcsmaradvánnyal a komposztálóhoz kimenni, így a hasznosítható hulladék szükségtelenül köt ki a szemétlerakókban. A konyhai hulladék gyűjtéséhez legmegfelelőbb eszköz a konyhai komposztgyűjtő kosár, melyen számos szellőzőnyílás található. Mikor a komposztálható zsák megtelik, tartalmát egyszerűen csak öntse a komposztálóba, majd a zsákot terítse el a komposzt tetején.
 
Tipp: Ebben az időszakban jobb, ha nem apránként adagolja a szerves anyagot, hanem egy teli kosár hulladékot egyszerre önt a komposztálóba. A mikroorganizmusoknak télen „kiegyensúlyozott diétára“ van szükségük, amely zöldség- és gyümölcsfélék maradványaiból, kávézaccból, teafilterből, tojáshéjból, állati eredetű trágyából, konyhai papírtörlőből és szobanövények elhullott leveleiből áll. Emlékeztetőül: húsevő állatok ürülékét, és a porzsák tartalmát ne ürítsük a komposztálóba! A télen felhalmozódó hamu - amely tisztán fa eredetű – is alkalmas a komposztálásra, persze ésszerű kereteken belül. A hamu egy részét közvetlenül kertünkben is szétszórhatjuk. Szén égése által keletkezett hamu alkalmazását nem javasoljuk.
 
Télen is ügyeljünk az anyagok megfelelő arányának szabályozására. A zöld, lédús anyagokhoz mindig tegyünk barna, száraz, széntartalmú anyagokat. Ennek érdekében ideális, ha az őszi fanyesedék, fűrészpor, ágak egy részét elraktározza, és télen a konyhai hulladékkal keveri. Fontos, hogy a téli időszakban bármikor friss anyagot önt a komposztálóba, azt a komposzt tetején keverje el, nem szabad mélyebbre forgatni, ugyanis így a komposzt belsejében keletkező hőmérséklet és gázok - melyek fenntartják a mikroorganizmusok számára ideális körülményeket – elszökkennek.
 
Nem ajánlatos a komposztálót teljesen megtölteni, ugyanis a komposztban élő mikroorganizmusokra és a komposztálás folyamatára nézve ez negatív hatással lehet. Mivel a baktériumoknak és organizmusoknak télen is oxigénre van szüksége, fontos, hogy ezt a megfelelő módon biztosítsuk. Ennek a legjobb módja a komposzt meglazítása egy spirális, fémből készült levegőztetővel (komposztforgató). A forgatónak köszönhetően a komposzt anélkül jut elegendő levegőhöz, hogy a komposztált anyagot lényegesen elmozdítanánk.
 
Amikor a komposztálóra hó esik, úgy viselkedik, mint egy szigetelőanyag a kemény faggyal szemben. A legjobb, ha megvárja, míg magától elolvad. A komposztálóba megfelelő arányban rakjuk a szerves hulladékot, így a tavaszi szezon beköszöntével az emelkedő hőmérséklet kedvez a  folyamat gyorsabb lezajlásához.
 
Összegzésképp elmondhatjuk, hogy télen is van lehetőség minőségi trágya előállítására. Egyszerűen, hatékonyan, természetesen.

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu