Telefon: 22/410-001

Bodajk

Aprítás

A komposztálás talán legfontosabb munkafázisa az aprítás. Azáltal, hogy darabokra vágjuk a komposztba kerülő anyagokat, nagyobb felületet képezünk, ami gyorsabb komposztálódást eredményez, mert a bontó baktériumok és gombák nagyobb felületen tudnak érvényesülni. Az sem utolsó szempont, hogy a felaprított hulladék kevesebb helyet foglal a silóban.

A komposztaprítást végezhetjük metszőollóval, késsel, fejszével vagy más vágó és zúzó eszközzel. A lényeg, hogy minél apróbbra vágjuk fel a hulladékot. A gallyakat és az egyéb fás növényi részeket 5-10 cm-es darabokra érdemes vágni. Lényeges, hogy a kertben kihúzott disznóparéjt vagy a libatopot is aprítsuk fel apró darabkákra. A tojáshéjat és a csontot törjük össze a balta fokával.

A projekt keretében lehetőségünk volt vásárolni négy ágaprító gépet.Ezeket akár otthon is könnyen lehet használni, de a teljesítménye jóval magasabb a nagyáruházakban kapható akciós aprítóknál. A gép hozzávetőlegesen 45 mm átmérőjű gallyakat tud eredményesen aprítani. Fontos megemlíteni, hogy a gép ezt a teljesítményt akkor tudja biztosítani, ha az ág zöldmetszésből származik és nem keményfa. Fontos arra odafigyelni, hogy a gépbe kő, szeg vagy egyéb kemény anyag ne kerüljön, mert akár végzetes hibát is okozhat benne.

A gépre szállítás után fel kell szerelni az ágadagoló kürtőt, ezt a gép alatti tároló dobozban találjuk. Ezt a pengéket takaró műanyag borítás felemelésével lehet elhelyezni a gépen, majd a felhelyezés után a piros tekerőt kattanásig kell hajtani. Amennyiben a kürtő a helyére került, abban az esetben lehet áram alá helyezni. A gép nem rendelkezik saját kábellel ezért a fűnyírókhoz is használt lengőhosszabbítót szükséges rácsatlakoztatni. A gép működését mindössze három gomb vezérli. A zöld gombbal indíthatjuk be a gépet, ekkor lehet az aprítást megkezdeni, a piros gombbal állíthatjuk meg az aprítást, míg a sárga gombbal ág elakadás esetén lehet elindítani a pengék ellenirányú mozgását, míg a szorulás el nem hárul. Ha indítás előtt, vagy működés közben sípol a gép, az valami hibát jelez. Amennyiben indítás előtt adja a hangot, az azt jelenti, hogy a gép alján a gyűjtőtartály nincs rendesen a helyére rakva, mert a gép a gyűjtő nélkül nem indul. Amennyiben működés közben hallja a hangot az az ág elakadását jelzi, ez esetben a sárga gomb használatával háríthatjuk el a hibát.


Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu