Telefon: 22/410-001

Bodajk

Keretek és előkészítés

A komposztálásra szánt anyagok ugyan halomba rakva is komposztálhatóak, de hatékonyabbá teszi a komposztálást és rendezettebbé a kertet, ha az anyagokat komposztsilóba rendezzük. Ezek kiválasztása a komposztálandó anyagok fajtájától és mennyiségétől is függ. A példa kedvéért ez nem csak a kert méretétől függ, hanem például lombkomposztáláshoz érdemes merev drótkerítést letűzni pár karóval, így olcsón óriási űrtartalommal tudnak komposztálni.

A legkörnyezetbarátabb megoldás, ha négy használt raklapból készítünk komposztsilót. Ebben az esetben feleslegesen nem használunk fel faanya-got. Ez a projektünk során nem volt megoldható, hiszen önök szép esztétikus kereteket vártak tőlünk, amit talán teljesítettünk is.

komposztkeret-keop-2010.07.19.-011

A keretek kiválasztásánál is kiemelten fontosnak tartottuk, hogy amit kiosztunk, azok is a környezettudatosságot tükrözzék. Az első ajánlatunk egy norvég fenyőfa komposztáló volt, de kaptunk ajánlatokat, Szlovákiában, Romániában gyártott tölgy keretekre is. Ezeket elutasítottuk, mert ugyan nagyon könnyen beszerezhetőek lettek volna, és az áruk is igen kedvező, de számunkra vállalhatatlan, hogy olyan eszközöket kapjanak, amik 500-1500 kilométert utaztak hozzánk és még fákat is kellett kivágni érte.

komposztkeret-keop-2010.07.19.-010

Általában ezeket a termékeket lehet megvásárolni a multinacionális barkácsáruházakban, ezért ha legközelebb ott vásárolnának maguknak, vagy rokonoknak komposztálót mindenképpen jusson az eszükbe az, hogy honnan származik az a fa. Ezért felkerekedtünk és bejártuk a Dunántúlt, mire megtaláltuk a megfelelő terméket. Tatabányán van az a cég, amelyik számunkra a legszimpatikusabb ajánlatot tudta adni. Ugyanis ők a mindennapi szemetünkből gyártanak különböző termékeket. A szelektív gyűjtőkbe elhelyezett műanyagból készítették a komposztkeretet is. Az első találkozásunk során bemutatták, hogy használt takarítószeres dobozból készül a siló.Így ez eloszlathat minden kétséget az újrahasznosítással kapcsolatban is, hiszen az Önök kertjében áll már a példa rá, hogy a hulladékunkból újra termékek készülnek.

komposztkeret-keop-2010.07.19.-002

A másikat Szekszárdon találtuk meg, ez ugyan tölgyfából készült, de egy parkettagyárban, ahol ebből nem tudtak már minőségi terméket készíteni, mert a megadottnál több csomó van a fában, de ettől komposztkeretként még 10 évig a kertjükben fog állni. Fontos megjegyeznünk, hogy a gyártónak igazolása van róla, hogy a felhasznált fákat csak magyar erdőgazdaságokból vágták, ahol igen szigorú kritériumok vonatkoznak arra, hogy mikor válik egy fa vághatóvá, illetve azonnal meg kell kezdeni a kivágott fák pótlását.

Ha kiválasztottuk a komposztsilót, akkor a következő lépés kiválasztani a helyét. Mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a komposzt érintkezzen a földdel, továbbá érdemes füves részre rakni. A komposztálót árnyékba kell tenni, ezzel védve a kiszáradástól. Amennyiben kiválasztottuk a helyet és felállítottuk a silót, érdemes az aljára aprított szárazabb gallyakból egy legalább 10 cm-es réteget teríteni, hogy az alulról való szellőzést megkönnyítsük.

 


Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu