Telefon: 22/410-001

Bodajk

VII. Pogácsa-és borverseny

 
 
 
2017-03-09 15:21:34

POGÁCSA ÉS BORVERSENY
 

Bodajk Város Önkormányzat 2017. március 4-én tartotta immár hetedik alkalommal a pogácsák és borok versenyét a Mozi nagytermében.
Az egykor még civil kezdeményezésre indult rendezvényt azóta is nagy érdeklődés kíséri a lakosság körében. Első alkalommal azért álmodták meg, hogy a téli időszak környékén - amikor még nem kezdődnek el a kerti munkák - töltsünk együtt egy kötetlen, vidám és tartalmas délutánt. Mindezt megfűszerezve a verseny szellemével, ahol a háziasszonyok bemutathatják sütési tudományukat - akár a hagyományos, vagy a reform receptek alapján -, a szőlővel foglalkozó férfinép pedig megmérettethet a jóféle nedűk elkészítésében.
A pogácsák és borok leadása után mindkét zsűri megkezdte munkáját.
A gazdag kínálatból falatozgatva és a borkóstolás mellett alakult ki a megjelentek körében, hogy ki kapja majd a közönségdíjat mindkét versenyszámban.
A polgármesteri köszöntő után a vendégeknek műsorral kedveskedtünk.
Jung Károly bevezetőjében történelmi áttekintést adott az első magyar borversenytől napjainkig, és nedűink elismertségéről a világban.
Ezután a Szív-Hang kórus lépett fel nagy sikerrel, immár új karnagyuk vezetésével az alkalomhoz illő bordalokkal, majd a Rozmaring tánccsoport uralta a színpadot, és örvendeztette meg táncával a közönséget. Jung Károly vicces székely anekdotái nevettették meg a jelenlévőket, majd Jánosi Lóránt István tanuló, színvonalas citerajátékával bűvölt el mindenkit.
A műsort a 3FALU Táncműhely Kereplő-csoportja zárta, lendületes, vidám táncukkal nagymértékben hozzájárultak az amúgy is már oldott hangulathoz, amit a közönség vastapssal jutalmazott.
A zsűri, mint minden évben most sem volt könnyű helyzetben. A pogácsák vonatkozásában kiderült az idén is, kimeríthetetlen variációs lehetőségek rejtőznek a receptúrákban, mint például: szilvás-tepertős, minden mentes, rumos-sajtos, vagy mákos ízesítésűek.
Mindezt az eredmények is tükrözik: 15 ezüst, 10 arany, és 9 kiemelt arany minősítést ítélt meg a három tagú zsűri: Bodó Józsefné, Rácz Alajosné, és Horváthné Szalai Éva.
A közönség különdíját Keresztényné Barabás Márta „Örzse néni vajas pogácsája” nyerte, mellyel a régi családi eseményeken a szeretett nagynéni által készített pogácsa ízvilágát kívánta megidézni.
A boroknál az ítészek, Nemes Károly, Wurczinger László és Varga Máté döntése alapján 5 oklevél, 7 bronz, 8 ezüst, és három arany minősítő oklevél került átadásra. A zsűri idén is felajánlott egy szakmai díjat, amit Rácz Ádám 2016-os Rizlingszilvánija érdemelt ki, tiszta, fajtára jellemző, illatra-zamatra harmonikus kerek borával.
A közönségdíjat Hoffart András 2016-os késői szüretelésű karakteres Chardonnay fajtájú fehérborával nyerte.
A borzsűri elnöke, Varga Máté összegzésében röviden ismertette a beérkezett borok jellemzőit és kitért a tavalyi fagy és lisztharmat által okozott károkra, melynek következtében kevesebben tudtak versenybe szállni, mint az előző évben.
Reméljük, az idei esztendő kegyesebb lesz a szőlőtermelőkhöz, és kiváló borok kerülhetnek a hordókba.
A díjak kiosztása, és a szakmai véleményezés után, mint már annyiszor, Bernáth István harmonikajátéka biztosította a vidám hangulatot, közös nótázásra, táncra serkentve a vendégeket.
Köszönjük a versenyzők és a szereplők önzetlen részvételét, és egyben gratulálunk minden díjazottnak.
Bízva a hagyomány folytatásában, hogy jövőre is együtt lehetünk a pogácsák és borok versenyén!

 
A képekre kattintva galéria nyílik!
 
{gallery_83}

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu